
Conflicten benutten dat kàn!
Als je achteruit rijdt in een schakelauto en je wilt vooruit, dan schakel je via "de vrij" naar de 1e versnelling.
Als je ergens ìn zit en je wilt eruit, dan gaat dat ook het beste als je daar even bewust ruimte voor maakt. Ruimte om van hoe het nu is, bewust te schakelen naar hoe het weer verder gaat.
Die ruimte noem ik het "open midden". In mijn eigen leven heb ik de kracht ervan vaak ervaren. En in mijn werk ben ik me er bewust van geworden dat het creëren van een open midden het meest essentiële is wat je kan doen om de waarde die ook in iedere ongewenste situatie schuilt, te kunnen benutten.
Conflict = Situatie die om aandacht vraagt
Mijn perspectief op conflicten, waaronder ook innerlijke conflicten, is in de loop der tijd veranderd. Van een hekel eraan, zie ik ze als ingang voor ontwikkeling. Als je het woord "conflict" leest denk je misschien in eerste instantie aan geëscaleerde situaties. Ik versta onder (innerlijke) conflicten echter alle situaties die je in het moment als ongewenst ervaart. Een irritatie, een dilemma, een pijnlijk moment etc. Het zijn allemaal situaties die om aandacht vragen.
Kracht van het open midden
De kracht van het open midden kun je ervaren als je bewust kiest om een situatie die je dwars zit te verkennen. Het is de kunst om alles wat je denkt te weten los te durven laten. En volledig open te staan voor alle informatie die je verkrijgt als je stil staat bij de betreffende situatie en deze vanuit alle mogelijke perpectieven bekijkt.
Transformational Presence
Inspirerend in dat kader is het werk van Alan Seale, grondlegger van Transformational Presence. Hij onderscheidt vier niveaus van betrokkenheid bij (innerlijke) conflicten.
Het eerste niveau is DRAMA. Het is vaak onze eerste reactie op een ongewenste situatie: "Ik kan er niets aan doen, het is de schuld van ...(de ander)". Soms is het misschien even nodig om je zo te ontladen, maar vaak is het vervelend voor jezelf en voor anderen als je er in blijft hangen.
Het tweede niveau is SITUATIE. Het is onze neiging om ongewenste situaties snel op te willen lossen of eraan voorbij te willen gaan. Zo denken we snel van het vervelende gevoel af te zijn.
Het derde niveau is KEUZE. Een bewuste stap naar achter. Het besluit om even stil te staan en te luisteren naar wat de situatie jou mogelijk te vertellen heeft. Ervoor te kiezen om uit te zoomen naar een mogelijk groter plaatje.
Als je die keuze maakt heb je de KANS om iets te ontdekken dat wezenlijk voor jou is en heb je de mogelijkheid om optimaal mee te bewegen met wat er aan de hand is.
Gebruik jij de kracht van het open midden?
Wat doe jij in jouw eigen leven en werk? Kies je er vaak voor om anderen de schuld te geven? Heb je een hekel aan conflicten en ben je geneigd tot een quick fix? Of kies je bewust om dat wat je in je leven en werk tegenkomt te verkennen? Gebruik je situaties die je als lastig of ongewenst ervaart om te kijken of er mogelijk iets voor jou is dat je kan leren, dat je kan veranderen of verbeteren?
Als je het laatste wilt dan is het goed om te schakelen naar "de vrij" om de kracht van het open midden te ervaren.